COUPEE en het Museum Dr Guislain sloegen de handen in elkaar voor deze bijzondere tentoonstelling rond hedendaagse collagekunst. De archieven van het Museum Dr. Guislain vormen het vertrekpunt. Een logische keuze voor kunstenaars die het gewend zijn om te werken met oude foto’s, documenten, stempels… 14 collagekunstenaars werden uitgenodigd om het museumarchief in te duiken, om te kijken en te voelen wat het bij hen teweegbracht en zo tot nieuw werk te komen. De expo toont de combinatie van zowel het inspiratiemateriaal als het resultaat, een ideale gelegenheid om mee in het hoofd van de kunstenaars te kijken.
Rearranging nature – Het geheel is meer dan de som van de delen – Grensgevallen – Jelle Van Den Heede, 2020
NL Het verlangen om mensen en gedragingen te proberen vatten door ze in vakjes onder te brengen, vormt het uitgangspunt in deze reeks van Jelle Van Den Heede. Rearranging nature bestaat uit kleine objecten verzameld uit de vrije natuur, weggehaald uit hun oorspronkelijke context en herschikt op basis van kleur, structuur en esthetische aspecten. De psychologische tests uit de collectie van het Museum Dr. Guislain dienden als inspiratie voor Het geheel is meer dan de som van de delen en Grensgevallen. Het werk duidt het contrast aan tussen de schoonheid van deze materialen en het feit dat ze slechts aspecten van een persoonlijkheid belichten. De collages kunnen vanuit meerdere perspectieven bekeken worden. Er ontstaan oneindig veel mogelijkheden wanneer we voorbij de norm, voorbij de afzonderlijke delen kijken en terug op zoek gaan naar het geheel, het individu in al zijn facetten.
ENG The inspiration for this series by Jelle Van Den Heede is the need to label people and behaviour. Rearranging nature consists of small objects found in nature, removed from the original context and placed in an order of colour, structure and aesthetics. The psychological tests from the collection of the Dr. Guislain Museum were the inspiration for Het geheel is meer dan de som van de delen (the whole is more than the sum of its parts) and Grensgevallen (Borderline Cases). The work draws attention to the contrast between the aesthetics of the materials and the fact that they only illustrate certain aspects of a personality. The collages can be viewed from different angles. Jelle Van Den Heede wants to point out the endless possibilities that arise when we look for the whole, for the individual in all of its facets, beyond the norm, beyond the separate elements.
Expo ‘Collage’ Museum Dr. Guislain – 2020
COUPEE en het Museum Dr Guislain sloegen de handen in elkaar voor deze bijzondere tentoonstelling rond hedendaagse collagekunst.
De archieven van het Museum Dr. Guislain vormen het vertrekpunt. Een logische keuze voor kunstenaars die het gewend zijn om te werken met oude foto’s, documenten, stempels… 14 collagekunstenaars werden uitgenodigd om het museumarchief in te duiken, om te kijken en te voelen wat het bij hen teweegbracht en zo tot nieuw werk te komen. De expo toont de combinatie van zowel het inspiratiemateriaal als het resultaat, een ideale gelegenheid om mee in het hoofd van de kunstenaars te kijken.
Met werk van:
Bram Antheunis
Pieter Bauters
David Boon
Brunhilde Borms
Isabelle Cordemans
David Delruelle
Stephanie Herremans
Sander Jacobs
Nicolas van Parys
Jelle Van den Heede
Thijs Van der Linden
Marie Verboven
Eva Vermeiren
Jesse Willems
Rearranging nature – Het geheel is meer dan de som van de delen – Grensgevallen – Jelle Van Den Heede, 2020
NL
Het verlangen om mensen en gedragingen te proberen vatten door ze in vakjes onder te brengen, vormt het uitgangspunt in deze reeks van Jelle Van Den Heede. Rearranging nature bestaat uit kleine objecten verzameld uit de vrije natuur, weggehaald uit hun oorspronkelijke context en herschikt op basis van kleur, structuur en esthetische aspecten. De psychologische tests uit de collectie van het Museum Dr. Guislain dienden als inspiratie voor Het geheel is meer dan de som van de delen en Grensgevallen. Het werk duidt het contrast aan tussen de schoonheid van deze materialen en het feit dat ze slechts aspecten van een persoonlijkheid belichten. De collages kunnen vanuit meerdere perspectieven bekeken worden. Er ontstaan oneindig veel mogelijkheden wanneer we voorbij de norm, voorbij de afzonderlijke delen kijken en terug op zoek gaan naar het geheel, het individu in al zijn facetten.
ENG
The inspiration for this series by Jelle Van Den Heede is the need to label people and behaviour. Rearranging nature consists of small objects found in nature, removed from the original context and placed in an order of colour, structure and aesthetics. The psychological tests from the collection of the Dr. Guislain Museum were the inspiration for Het geheel is meer dan de som van de delen (the whole is more than the sum of its parts) and Grensgevallen (Borderline Cases). The work draws attention to the contrast between the aesthetics of the materials and the fact that they only illustrate certain aspects of a personality. The collages can be viewed from different angles. Jelle Van Den Heede wants to point out the endless possibilities that arise when we look for the whole, for the individual in all of its facets, beyond the norm, beyond the separate elements.